Kesan buruk vandalisme

Sesetengah remaja yang terjebak dalam gejala vandalisme berasal daripada keluarga yang bermasalah atau keluarga yang mengamalkan budaya hidup negatif. Setiap persatuan yang bukan badan kerajaan dan juga Rukun Tetangga telah diberi satu kawasan untuk dijaga dan di selenggara.

Contohnya, tandas-tandas awam dan telefon awam diconteng dengan perkataan atau gambar yang menyakitkan mata.

Lantaran itu, semua pihak memikul tanggung jawab untuk menjamin kemakmuran hidup masyarakat di negara ini. Vandalisme dilakukan secara berterusan daripada satu generasi kepada generasi lain. Kelakuan ini biasanya diasiosiasikan remaja yang terlibat dalam budaya melepak dan motif untuk melakukan vandalisme adalah terletak pada aspek emosi.

Masyarakat hanya mementingkan diri sendiri. Selain itu, bagi generasi muda pula, ada di antara mereka yang mungkin jatuh di bawah tekanan pengaruh rakan sebaya untuk melakukan perbuatan vandalisme.

Hal ini kerana perbuatan ini telah menyebabkan pihak awam dan swasta terpaksa mengeluarkan berbelanja untuk membaiki dan menggantikan kemudahkan-kemudahkan yang telah dirosakkan. Banyak fenomena vandalisme yang boleh menjejaskan mata memandang dan ini sudah tentu menjejaskan imej negara.

Kesannya juga akan merugikan negara dari segi kos perbelanjaan iaitu kerajaan terpaksa mengeluarkan wang untuk membaiki harta benda awam yang rosak.

Ibu bapa yang rakus ataupun serakah mengejar kekayaan dan kewangan telah menyisihkan pendidikan yang penting ini.

Jadi untuk menhapuskan fenomena vandalisme ini, tindakan yang tegas perlu diambil dengam segera. Ada sesetengah pihak tidak mempedulikan perbuatan ini kerana menganggapnya sebagai fenomena sementara yang akan terhenti dengan sendiri.

Media massa memainkan peranan dan mempunyai pengaruh kuat dari segi menanam kesedaran memperoleh kerjasama dan menyampai maklumat tentang vandalisme dalam apa bentuk rancaangan yang tersiar atau yang terdapat dalam media massa.

Pihak kerajaan,institusi keluarga dan media massa mempunyai tanggungjawab dalam menbendung gejala ini. Tindakan terkutuk ini adalah hina terhadap sahsiah diri pelakunya.

Jika perlu siapakah yang harus memainkan peranan. Hal ini kerana kegiatan vandalisme telah menyebabkan pelabur asing menghilangkan keyakinan kepada negara tersebut dan akhirnya menyebabkan kerugian yang besar dalam sektor ekonomi yang sedang membangun.

Pihak kerajaan perlu memberi hukuman yang lebih berat seperti berpenjara dan hukuman rotan bagi orang yang melakukan vandalisme. Jawatankuasa Perumahan yang berkenaan perlu bergabung tenaga untuk membuat kawal selia di kawasan masing-masing.

Jelaskan kesan-kesan kegiatan vandalisme di negara kita. Ketika merasa marah, mereka akan melakukan sesuatu seperti menconteng perkataan-perkataan kasar di dinding atau menulis benda yang bukan-bukan untuk membantu meredakan kemarahkan.

Dalam hal ini, pihak sekolah, pihak guru dan ibu bapa haruslah berganding bahu untuk membasmi masalah vandalisme yang kian berleluasa dalam kalangan remaja. Apabila diperlukan,mereka menggunakan kemudahan awam,apabila tidak diperlukan,mereka merosakkannya.

Vandalisme sering dipandang remeh oleh masyarakat setempat. Kerajaan terpaksa membelanjakan jutaan ringgit untuk membuat pembaikan terhadap semua kemudahan awam yang sudah mengalami kerosakan ini. Kesannya,industri pelancongan akan merosot. Contohnya,ketika memandu ibu bapa membuang sampah di samping tidak menghiraukan papan tanda had kelajuan.

Guru kaunseling boleh menjadikan teman sejati atau pembimbing kepada pelajar. Hal ini secara tidak lansung akan menyebabkan perkara yang lebih teruk akan berlaku seperti merompak atau membunuh.

Jenayah laku musnah ini biasanya merujuk kepada perbuatan merosakkan harta benda awam seperti papan tanda, kerusi awam, perhentian bas, telefon awam, tandas awam dan juga lain-lain.

Tujuan menberatkan hukuman adalah untuk menakutkan orang-orang yang ingin menjalankan vandalisme supaya mereka dapat bertimbang rasa konsikuensi sebelum melakukan. Di kawasan bandar sesetengah penduduknya tidak ambil peduli terhadap apa yang berlaku di sekeliling mereka.

Jumlah kerugian akibat perbuatan vandalisme ini amatlah besar.

KESAN VANDALISME OLEH REMAJA

Sesungguhnya ibu bapa adalah kunci utama dalam menangani kemelut yang melanda negara pada masa kini. Pihak sekolah patut memberi nasihat dan bimbingan kepada pelajar mengenai kepentingan harta awam. Secara tidak langsung, nama serta imej negara kita Malaysia akan turut terjejas dengan perbuatan yang tidak bertanggungjawab ini.

Apabila pengaruh luar mula mendekati mereka tanpa berfikir panjang mereka mudah mengikuti gejala tersebut kerana pemikiran remaja sebenarnya dipenuhi dengan keburukan dan tidak hairan jika mereka melakukan sesuatu tindakan itu diluar kawalan mereka.

Kesannya, industri pelancongan akan merosot dan ini akan menyebabkan rakyat menganggur akibat kekurangan sektor pekerjaan dan seterusnya, pihak kerajaan akan membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk membaikpulihkan infrastruktur yang dimusnahkan.

Yang seterusnya,pihak kerajaan akan membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk membaikpulihkan infrastruktur yang dimusnahkan. Apabila diperlukan, mereka menggunakan kemudahan awam, apabila tidak diperlukan, mereka merosakkannya.

2 NOMBOR ISI KANDUNGAN MUKA SURAT 1 Biodata 1 2 Isi Kandungan 2 3 Penghargaan 3 4 Pendahuluan 4 5 Soalan 5 6 Tugasan 1 Pengenalan Pandangan agama mengenai pergaulan bebas Punca pergaulan bebas Kesan pergaulan bebas Langkah menangani isu 6 - 12 7 Refleksi 13 - 14 8 Tugasan 2 9 Bibliografi 27 10 Lampiran 28 3.

Hal ini sudah tentu akan menjejaskan ekonomi Malaysia kerana pelancong luar tidak sudi untuk melancong ke negara kita akibat keadaan alam sekeliling yang buruk serta rakyat yang tidak prihatin. Kesannya, industri pelancongan akan merosot. Pada masa yang sama, hal ini boleh memberikan kesan buruk kepada rakyat negara/5(8).

Sekiranya perbuatan vandalisme tidak dikawal dengan baik, ia akan membawa kesan buruk kepada masyarakat dan keamanan masyarakat akan terjejas.

Kenaikan Harga BarangSoalan contoh:Masalah kenaikan harga barang yang berpunca daripada kenaikan harga petrol telah memberikan banyak kesan kepada para pengguna di negara schmidt-grafikdesign.coman kesan-kesan tersebut dan langkah-langkah yang perlu diambil untuk menangani masalah schmidt-grafikdesign.com ingin mengingatkan pelajar bahawa soalan-soalan contoh di atas cuma sebagai.

Contextual translation of "akibat vandalisme" into English.

VANDALISME

Human translations with examples: medical, and wait!, consequently, consequences, "and wait ye!. The role of the heart is to pump oxygen-rich blood to every living cell in the body.

In order to achieve its goal, it must continuously beat for a person’s entire lifespan.

Kesan buruk vandalisme
Rated 4/5 based on 18 review
FALSAFAH DAN ETIKA GURU: VANDALISME